Contech :: Forgórész egyensúlyozás
Contech
Magyar Srpski English
Rólunk
Szolgáltatásaink
Rezgésvizsgálat
Termográfiás vizsgálat
Tengelykapcsoló beállítás
Forgórész egyensúlyozás
Szíjtárcsa beállítás
Statisztika
Kapcsolat

Forgórész egyensúlyozás

2024. 7. 14. - vasárnap

    Az egyensúlyozást a helyszínen végezzük, a berendezés megbontása nélkül:
  • egy síkban és
  • két síkban.

Forgórészek dinamikus kiegyensúlyozása a helyszínen (saját csapágyaiban)

A forgórészek kiegyensúlyozatlansága az egyik legelterjedtebb hiba a gyakorlatban. Okozója a forgórész helytelen (nem körszimmetrikus) tömegeloszlása. Ez kizárólag a gép működése közben észlelhető - vagyis leállításkor / megbontáskor felismerhetetlen marad. Következményeként megnövekszik a gép rezgése, zaja, a terhelt alkatrészek gyakrabban hibásodnak meg, jelentősen lecsökken a berendezés üzembiztonsága. Durva kiegyensúlyozatlanság esetén a gép üzemképtelenné válik.

A helyszíni kiegyensúlyozás folyamán rezgésvizsgálattal meghatározzuk a forgórész kiegyensúlyozatlanságának fajtáját és mértékét. Kiszámítjuk a szükséges korrekciós súly (súlyok) tömegét és helyét, melyekkel újra biztosítható a forgórész helyes (körszimmetrikus) tömegeloszlása. Az eljárás folyamán a berendezés két-háromszori indítása/leállítása szükséges, valamint a forgórész részleges megbontása. A beavatkozás időtartama 1-2 óra.

A beavatkozás után a berendezés alkatrészeinek élettartama jelentősen megnő, pl. a csapágyaké akár két-háromszorosára is. A gép rezgése, zaja lecsökken - szinte észrevehetetlenné válik. Üzembiztonsága ismét kielégítő lesz, megszűnik a meghibásodás okozta feszültség, bizonytalanság.

Kiegyensúlyozatlan dob példája:

Vissza a szolgáltatások listájához

CONTECH Kft. - Eugen Kumičić utca 15/3. - 24000 Szabadka - Szerbia
+381 (0) 24 527 619 - +381 (0) 69 13 444 19 - office@contech.co.rs - www.contech.co.rs